Naturamel

Het proces

om een Naturamel kaas te maken

VAN DE KOE

De Holstein-Friesian zwart- of roodbonte koe is verreweg het meest voorkomende melkras in Nederland met een mooie melkproductie. Onze boeren melken de koeien tweemaal per dag, zodat de verse melk voor het maken van kaas op de juiste temperatuur kan worden opgeslagen in een koeltank.

KAAS MAKEN

Voor het maken van kaas wordt dagverse volvette melk in een kaastobbe op temperatuur gebracht. Bij rauwmelkse kaas wordt de melk verwarmd tot 40°C, en bij kaas bereid uit gethermiseerde melk vindt een korte verhitting van de melk plaats tot 65°C. Na het toevoegen van zuursel en lebstremsel zal de melk stremmen tot wrongel, deze wordt gesneden en gewassen alvorens te worden afgeperst in een kaasvat. Na het drogen en verzuren in het vat, wordt de kaas ondergedompeld in een pekelbad, opnieuw gedroogd en voorzien van een laagje coating ter bescherming.
De rijping kan nu beginnen!

HET RIJPEN

Onze op de boerderij bereide kaas ondergaat tijdens het rijpen op houten planken een geheim veranderingsproces. De natuurlijke combinatie van rust, de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en het aantal rijpingsmaanden zijn zeer bepalend voor de heerlijke unieke ambachtelijke smaak.

AMBACHTELIJKE KAAS

Omdat de bijzondere smaak van onze op de boerderij bereide kaas zo uitgesproken vol-romig en pittig is, hebben wij hem Naturamel genoemd. Ons label bevat drie ambachtelijke kaaslijnen:

Naturamel Rood 50+ (bereid uit gethermiseerde melk)
Naturamel Blauw 48+ (bereid uit rauwe melk)
Naturamel Special Gift Edition 48+ (bereid uit rauwe melk)
Naturamel Special Gift Trilogy Edition (bereid uit rauwe melk)

Klik hier voor het overzicht van onze kazen.